Заклад дошкільної освіти "Сонечко" с.Скибин
Черкаська область, Уманський район

Роз'яснювальна інформація щодо коронавірусної інфекції

П’ять речей про коронавірус, які потрібно знати батькам:  роз’яснення МОН та МОЗ

     

5 основних речей, які мають знати батьки про коронавірусну інфекцію COVID-19 та про те, як реагувати, щоб убезпечити свою родину від хвороби. Про це розповідають Міністерство освіти і науки України разом з Міністерством охорони здоров’я сьогодні, 12 березня 2020 року.

“Уряд оголосив загальнонаціональний карантин до 3 квітня. Однак ми розуміємо, що просто не ходити до школи чи іншого закладу освіти – недостатньо. Важливо, щоб батьки знали, як діяти в ситуації карантину та від чого берегти дітей. Тому така інформація зараз дуже потрібна”, – розповіла заступниця Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

ПЕРШЕ. Інфекція передається переважно повітряно-крапельним шляхом від зараженої людини або через дотик до забруднених поверхонь.

ЩО РОБИТИ: 

  • попросити дітей не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар
  • нагадувати дітям про обов’язкове миття рук перед прийомом їжі та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук)
  • попросити дітей утриматися від прийому їжі з загальних упаковок або посуду (горішки, чіпси, печиво та інші снеки), куди багато людей занурюють руки
  • просити дітей уникати привітальних обіймів і рукостискань, поки епідеміологічна ситуація не стабілізується
  • посилити вимоги до вологого прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати приміщення
  • важливо уникати місць масового скупчення людей

ДРУГЕ. Симптоми інфекції: кашель, біль у горлі, риніт, лихоманка, утруднене дихання, сухий кашель, чхання, біль у грудині; у деяких випадках – діарея або кон'юнктивіт. У складних випадках інфекція може викликати пневмонію. У деяких випадках ця хвороба може бути смертельною, однак переважно це відбувається з людьми середнього чи похилого віку, що мають супутні захворювання. 

ЩО РОБИТИ: У разі підвищеної температури дитина має залишитися вдома до повного одужання та одразу отримати консультацію сімейного лікаря.

ТРЕТЄ. Як правильно поводити себе в умовах поширення вірусу?

  • мити руки щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби для рук
  • під час кашлю або чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, яку потім необхідно викинути; чхати також правильно у згин ліктя
  • не підходити ближче ніж на 1 метр до людей, що кашляють, чхають або мають жар, уникати будь-якого тісного контакту з ними
  • не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження

ЧЕТВЕРТЕ. Маски не допомагають убезпечити себе від вірусу, вони допомагають лише в тому разі, коли маску носить хвора людина.

П’ЯТЕ. Наразі не існує жодних ліків для лікування чи запобігання коронавірусу. Будь-які пропозиції в Інтернеті про вакцини чи ліки – неправда.

ВІДЕО: ПРО КОРОНАВІРУС (натиснути тут)

ВІДЕО: ЯК ЗАХИСТИТИСЯ ВІД КОРОНАВІРУСУ (натиснути тут)

ВІДЕО: ПРОСТІ РЕЧІ, ЯКІ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ ВІД КОРОНАВІРУСУ (натиснути тут)

 

 


 

Як приготувати антисептик в домашніх умовах: дієвий рецепт

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) надала рекомендації, які допоможуть зробити спиртовмісний гелевий антисептик у себе вдома.

Для приготування засобу необхідно купити в аптеці спирт, пероксид водню та гліцерин. За бажанням, можна використовувати для запаху ефірне масло.

Інгредієнти для приготування 1 л домашнього антисептика:

  • 833,3 мл етилового спирту,
  • 41,7 мл пероксиду водню;
  • 14,5 мл гліцерину.
  • вода

Усі складові необхідно змішати між собою в одній ємкості, додати необхідну кількості кип’яченої чи дистильованої води та зберігати у герметичній місткості. Ефірне масло переб’є різкий запах спирту, тому можете додати декілька крапель для запаху.


 

Як зробити медичну маску в домашніх умовах: дієвий рецепт

Одним із засобів захисту від зараження коронавірусом може стати медична маска. Вважається, що вона здатна якщо не запобігти, то хоча б ускладнити пересування мікробів повітряно-крапельним шляхом від інфікованої людини до здорової. Але, на жаль, на цей предмет особистої гігієни в українських аптеках дуже швидко виник серйозний дефіцит – масок просто немає в продажу.

Не біда! Ви можете виготовити це захисний засіб власноруч всього за п'ять хвилин. Як зробити медичну маску в домашніх умовах, читайте в нашій статті.

Правила використання масок для профілактики від вірусу

Медичну маску можна просто і швидко зшити з марлі або бинта і зміцнити її противірусну силу прошарком вати або ватину. Бажано використовувати натуральні матеріали.

Щоб пошити медичну маску, вам знадобиться:

  • марля або широкий бинт,
  • вата,
  • резинка,
  • нитка з голкою,
  • ножиці.

Як зробити ватно-марлеву пов'язку – покрокова інструкція:

1. Відріжте від бинта чотири прямокутники розміром 15х25 см. Або ж складіть шматок марлі до таких розмірів.

2. Всередині отриманого прямокутника рівномірно розподіліть шар вати завтовшки приблизно 1 см. Чим товще буде ватний шар, тим складніше і жаркіше через нього буде дихати. Але зовсім тонка пов'язка гірше захистить від інфекції.

3. Акуратно зшийте по периметру прямокутник. Також при бажанні можна простьобати кілька рядків, щоб вата краще закріпилася.

4. Пришийте з одного боку на двох кінцях маски резинку завдовжки від 10 до 12 см, в залежності від її тугості і від розмірів вашого обличчя – вона буде чіплятися за вуха і тримати маску на обличчі.

5. Те ж саме зробіть з іншого боку маски.

Маска готова до застосування. Не забувайте, що її можна носити не більше 2 годин.

Також дивіться відео (натиснути тут), як зшити багаторазову маску за 5 хвилин власноруч :

Читайте, чому не можна чіпати обличчя руками і як від цього відучитися.

Вам також буде цікаво дізнатися, як часто потрібно дезінфікувати руки.

« повернутися до списку новин

Погода

Логін: *

Пароль: *