”Сонечко”, Скибин
Жашківський район, Черкаська область

Вірусні кишкові захворювання

Останнім часом серед гострих кишкових інфекцій вагоме місце займають вірусні кишкові інфекції. Серед збудників вірусних кишкових інфекцій основне значення мають ротавірус, норавірус та астровірус. Висока стійкість даних вірусів у зовнішньому середовищі сприяє розвитку спалахів кишкових інфекцій, особливо в зимовий період.

Поширення вірусів відбувається швидко і його важко контролювати. Зараження відбувається при спілкуванні з хворою людиною або вірусоносієм. Збудник передається від хворої до здорової людини через забруднені вірусами воду, продукти харчування, при контакті з забрудненими поверхнями та предметами вжитку.

Перші симптоми захворювання з’являються через 24-48 годин після зараження. Для цієї групи інфекцій характерний гострий початок: різке підвищення температури тіла до 39oС, нудота, болі в животі, блювота, діарея. У більшості хворих, захворювання розпочинається як гостра вірусна інфекція.

Зазвичай симптоми вірусної кишкової інфекції проходять через 2-4 дні, але іноді зберігаються до 10-ти днів.

Незважаючи на високу контагіозність, стійкість та тривале збереження життєздатності вірусів на предметах довкілля, заходи профілактики елементарні. Як і при будь-якій кишковій інфекції, щоб не захворіти, слід виконувати наступні правила:

— дотримуватися особистої гігієни (мити руки з милом перед приготуванням і вживанням їжі, після відвідування туалету, після повернення з вулиці);

— ретельно мити фрукти і овочі, вживати термічно оброблені продукти харчування;

— вживати гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячена вода, напої у фабричній упаковці);

— при купанні у басейнах уникати попадання води у рот;

— своєчасно проводити вологе прибирання та провітрювання приміщень;

— обмежувати контакти з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Для специфічної профілактики ротавірусної інфекції у дітей раннього віку (до року) застосовується вакцина Бельгійського виробництва «Rotarix», яка є в наявності у приватних медичних центрах м. Харкова. Вакцинація зазначеною вакциною не є обов’язковою за затвердженим Календарем щеплень, але може застосовуватись за бажанням батьків.

Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, не займайтеся самолікуванням. При появі перших симптомів інфекційного захворювання звертайтеся за медичною допомогою до лікаря! Несвоєчасне звернення за медичною допомогою може негативно позначитися на здоров’ї і привести до зараження оточуючих.


 

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай, гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. При перших симптомах звертайтеся до лікаря.

Щоб вберегти себе від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у безпечній воді.

Купайтеся у чистих водоймах і відпочивайте лише на офіційно відкритих для відпочинку пляжах і рекреаційних зонах.

5 кроків до безпечнішої їжі

 Підтримуйте чистоту:

мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

мийте руки після відвідування туалету;

вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;

захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;

для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;

доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;

сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;

ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;

зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;

не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

використовуйте чисту або очищену воду;

обирайте свіжі і незіпсовані продукти;

ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;

не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі.

Інформація з сайту центру громадського здоров’я


 

Логін: *

Пароль: *