Заклад дошкільної освіти "Сонечко" с.Скибин
Черкаська область, Уманський район

ТИЖДЕНЬ БЕЗПЕКИ ДИТИНИ

З 19.02.2024 р. по 23.02.2024 р. в ЗДО (ясла-садок) "Сонечко" с.Скибин буде проводитись Тиждень безпеки дитини. Мета Тижня безпеки дитини: удосконалити знання та навички педагогічних працівників з формування у дітей цілісного ставлення до власного здоров'я і життя; поліпшити якість освітньої роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя; закріпити у дітей уявлення про можливі небезпечні ситуації природного, техногенного, медичного, біологічного характеру та відпрацювати стереотипи поведінки дошкільників в умовах правового режиму воєнного стану.Закріпити у дітей уявлення про можливі небезпечні ситуації техногенного, природного, медичного, біологічного характеру та відпрацювати стереотипи поведінки дошкільників під час виникнення надзвичайних ситуацій в умовах правового режиму воєнного стану.

ІНСТРУКТАЖ

для батьків вихованців  ЗДО "Сонечко" з охорони праці, безпеки життєдіяльності, пожежної безпеки, правил поведінки в умовах НС.

У Законі України «Про дошкільну освіту» ст. 8 «Роль сім'ї у дошкільній освіті» зазначено: -  відвідування дитиною дошкільного навчального закладу не звільняє сім'ю від обов'язку виховувати, розвивати і навчати її в родинному колі. -  батьки або інші законні представники дитини, несуть відповідальність перед суспільством і державою за розвиток, виховання і навчання дітей, а також збереження їх життя, здоров'я, людської гідності. Перед батьками постають, різноманітні і складні завдання, щоб їх дитина здобула навички збереження життя і здоров'я та завжди була здоровою. Одне із основних завдань дошкільної освіти є: збереження та зміцнення фізичного, психічного і духовного здоров'я дитини. Щоб дитина розвивалася гармонійно, була життєрадісною, щоб виросла повноцінним громадянином, вона повинна в першу чергу бути здоровою морально і фізично. Кількість нещасних випадків серед дітей, які загрожують здоров'ю, а інколи і життю дитини,  на жаль, велика.

Причини нещасних випадків у дітей і їх профілактика.

Аналізуючи причини нещасних випадків, дуже прикро усвідомлювати те, що більшості нещасних випадків можна було б запобігти. І профілактична робота буде ефективною, коли в цьому будуть брати участь батьки та громадськість. Отже, дорослі повинні мати чітке уявлення про причини нещасних випадків і заходи щодо їх запобігання, вміти при необхідності надати правильну першу допомогу. Термін «травма» походить від латинського слова і в перекладі воно означає «тілесне пошкодження при пораненні». Пошкодження, які повторювались у певній групі населення, називається травматизмом. Під дитячим травматизмом слід розуміти сукупність раптово виниклих ушкоджень серед дітей різного віку. Діти травмуються досить часто.

Причини дитячого травматизму:

- у дошкільному віці діти активно пізнають навколишній світ і з великою цікавістю хочуть познайомитися з усім новим, що оточує їх, і що часто, несе небезпеку для дитини;

- допитливість з відсутністю необхідного життєвого досвіду і навичок, невміння реально оцінити небезпеку, прагнення швидко все зробити теж нерідко призводить до нещасних випадків; - необережність дитини приводить травмування;

- інколи діти хочуть звершувати героїчні вчинки, які б свідчили про їх хоробрість і це стає причиною травмування;

- не задумуючись над наслідками, часто переходять вулицю у небезпечних місцях, чіпляються за машини, вилазять по пожежних драбинах на дахи споруд та будинків;

- невміле поводження в побуті приладами користування газом і електроенергією теж стає причиною нещасть; - частими причинами травмування дитини є недостатній догляд батьків. Часті випадки дитячого травматизму: - в дихальні шляхи маленьких дітей часто потрапляють сторонні предмети;

- нерідко спостерігаються опіки стравоходу та органів дихання;

-  виникають травми, пов'язані з падінням (падіння з висоти) дитини;

- опіки частин тіла кип'ятком, полум'ям, хімічними речовинами.

Побутовий травматизм. 

Найчастіше зустрічається побутовий травматизм.

Побутовим травматизмом вважаються ушкодження, які діти отримали вдома у квартирі, у дворі чи в саду. Такі здавалося б на перший погляд дрібниці, як залишені у доступному для малят місці голки, цвяхи, леза бритв сприяють травмуванню, а іноді і смерті дітей. Це ж стосується і газових плит, оголених дротів електромережі, відчинених вікон, сходів тощо. Діти пробують предмети на дотик і на смак. Особливо їх приваблюють яскраві, блискучі, предмети, які зроблені з скла. Гра та невміле поводження із такими предметами, як голки, шпильки, цвяхи, ґудзики, монети призводять до поранень, а іноді малята і ковтають їх. Старші діти намагаються позбутися нагляду дорослих і охоче проводять своє дозвілля на повір'ї, зі своїми ровесниками, катаючись на велосипедах, самокатах, санках, лізуть на дерева, драбини, у відкриті люки. Тому необладнані дитячі майданчики, захаращені двори, відкриті люки, канави, несправні ліфти, поручні сходів, несправні велосипеди теж дуже небезпечні. Особливо небезпечними для дітей є не огороджені ділянки, де проводяться ремонті роботи. Часто діти падають з висоти - балконів, драбин, дерев, що теж призводить до тяжких травм. Діти дошкільного віку хочуть унаслідувати своїх героїв з кінофільмів, які їм подобаються. Вони з захопленням граються у війну, ковбоїв, долають перешкоди, демонструючи при цьому свою відвагу, спритність, силу. Це все нерідко призводить до проблем. Діти інколи хапаються за неізольовані проводи, оголені контакти електропроводів, вставляють в розетки, шпильки, цвяхи і нерідко дістають опіки та ушкодження тканин тіла. Принципи запобігання побутовому травматизму різноманітні, але головним і надійним з них є постійна турбота дорослих про безпеку дітей вдома. Дорослі систематично повинні виховувати в дітях обачливість і обережність, особливо при поводженні з вогнем і небезпечними приладами. Потрібно застерігати дітей від пустощів на балконах, драбинах, деревах. Разом з тим, батьки ні в якому разі не повинні забороняти дітям гратися в рухливі ігри, сковувати їх безперервними заборонами та обмеженнями. Все потрібно робити помірковано, щоб не образити і не принизити дитину. Інакше дитина може вирости боягузом й безініціативним, або на зло зробити все навпаки. Не можна залякувати дитину. Буде правильніше коли батьки час від часу будуть розповідати про різні нещасні випадки. З малятами треба бути постійно на сторожі, усувати з їх шляху небезпечні предмети, старшим дітям треба постійно пояснювати небезпеку, яку таять в собі необдумані вчинки, доводити помилковість уявлень про героїзм. Допоможуть батькам у цьому вдало підібрана література, кінофільми, телепередачі. Якщо батьки дітей бачать небезпечні явища на території житлового масиву, дошкільного закладу, іншій території чи об'єкті при проведенні ремонтних і будівельних робіт, вони зобов'язані повідомити про порушення правил безпеки житлові управління, адміністрацію закладу, поліцію, інші органи влади, з метою запобігання  дитячого травматизму. 

Транспортний травматизм

Найтяжчим, з найбільшим процентом смертності, є травматизм, отриманий від автомашин, автобусів, тролейбусів, поїздів та інших видів транспорту. І знову ж таки головними причинами є бездоглядність дітей на вулиці, а також у години дозвілля. А призводять до цього - незнання дітьми правил вуличного руху, порушення правил користування транспортом. Надзвичайно небезпечно кататись дітям на велосипедах, самокатах інших сучасних транспортних засобах, без нагляду дорослих, на проїжджих частинах дороги, без знань правил дорожнього руху. Вчити правила вуличного руху діти повинні з  дошкільного віку. Звичайно, заглиблюватися в тонкощі, як то дорожні знаки та правила першочерговості проїзду перехресть, батькам не треба, а пояснити малюкові ази безпеки на дорозі батьки зобов'язані. Необхідно розповідати дітям про призначення дороги, тротуару, про рух транспорту, про пішохідні зони та переходи, про правила руху на транспортних засобах у дворах, на дорогах тощо. Форми роботи можуть бути найрізноманітніші: прогулянки, екскурсії по місту, бесіди, ігри та інше. Під час прогулянок та екскурсій необхідно звернути увагу дітей на інтенсивність вуличного руху і поведінку на вулиці.   Дорослим ні на мить не можна забувати, що діти схильні наслідувати їх. Якщо дитина бачить, що старші порушують правила вуличного руху, легковажно ставляться до рекомендацій, то й від дитини марно вимагати чогось іншого, бо дитина перш за все бере приклад з дорослих. Лише спільні зусилля батьків, вихователів, працівників громадських організацій зможуть забезпечити позитивний ефект у боротьбі з транспортним травматизмом.

Нещасні випадки на воді

Серед смертності від травматизму утоплення займає одне з перших місць. Це може статися як влітку так і взимку. Головною причиною утоплення є невміння плавати, незнання особливостей водойм, при стрибках у воду велику небезпеку приносять підводні скелі, каміння. Якщо ви хочете, щоб ваш відпочинок біля водойм, озер і на морі приносив тільки користь і позитивні емоції, необхідно знати правила поведінки на воді для дітей влітку і взимку, обов'язково проводити з ними профілактичні бесіди. Слід розповісти їм, до яких наслідків можуть привести нехтування порадами дорослих і власна неуважність. І запам'ятайте, вода не така вже й безпечна, як здається на перший погляд. Вона може заподіяти багато шкоди, особливо, якщо з нею не дружити. Саме тому дуже важливим є дотримання техніки безпеки на воді для дітей. Безпека дітей на воді в літній період лягає повністю на плечі їх батьків. Вони повинні ретельно стежити за своїми дітьми,  де   б  вони  не знаходилися - будь-то знайомі місця, чи ні! Взимку діти топляться, провалюючись під лід при катанні на ковзанах, або переходячи через водоймища. Біля водойм діти повинні бути під пильним контролем дорослих. Батьки зобов'язані категорично забороняти дітям кататися на ковзанах, санках по тонкій кризі.Правила поведінки на воді для дітей - пам'ятка для дорослих. Вони також повинні їх дотримуватися. По-перше, це необхідно для того, щоб не показувати поганий приклад дітям, по-друге, щоб зберегти своє здоров'я і життя.

Пожежна безпека

Більшість пожеж спричиняють люди. Щоб уникнути надзвичайних ситуацій, навчіть дітей правил пожежної безпеки вдома та на вулиці. Дітям необхідно розповідати правила поведінки із сірниками, іншими запальничками, правила розпалювання багаття, користування газовими та електроприладами, використання легкозаймистих речовин та вибухонебезпечних предметів, які можуть спричинити пожежі. Також дітей треба навчити правил поведінки у разі виникнення пожежі. Розповідати дітям про пожежників, вихід із палаючого приміщення тощо. Розповідайте про правила доступною для дітей мовою, використайте картинки, ілюстрації, проведіть практичні заняття: як дитина зможе повідомити пожежну службу, інших дорослих про пожежу тощо. Розкажіть про властивості полум'я, проведіть елементарні дослідження, експерименти. Не залякуйте дітей вогнем, поясніть, що він може бути корисним і одночасно приносити нещастя, все залежить від того, як з ним поводитися. Малюйте малюнки з вогнем, запитуйте вогонь добрий, чи вогонь злий, залежно від ситуації. Правилами безпеки дітей не можна нехтувати, адже у надзвичайній ситуації знання правил допоможе врятувати життя і здоров'я. Бажано, щоб батьки мали знання з надання першої невідкладної допомоги, що допоможе у надзвичайній ситуації. Батьки, бережіть своє життя та життя своїх дітей!!!

Батьки або інші законні представники дитини, несуть відповідальність перед суспільством і державою за розвиток, виховання і навчання дітей, а також збереження їх життя, здоров'я, людської гідності...

19.02.2024 р.

Тема дня :"Дитина і побут .Пожежна безпека"

Діти поглиблювали свої знання про небезпечні ситуації з вогнем.

Були проведені такі заходи: бесіда " Вогонь друг - вогонь ворог " , дидактична гра " Горить - не горить " ," Запам'ятай важливий номер ", екскурсія- огляд до пожежного щита, перегляд мультфільму " Кицин дім " та моделювання ситуації " Загаси вогонь".

   

   

   

   

   

   

   

   

20.02.2024 р. 

Тема дня: " Дитина і гра. Мінна безпека".

Діти групи " Калинка" розглядали картинки та вивчали правила поведінки при виявленні вибухонебезпечних предметів, грали в гру " Допоможи Патрону".

 

    

   

   

   

   

   

21.02.2024 р.

Тема дня :" Дитина і вулиця. Правила дорожнього руху".

Малята повторили значення кольорів світлофора, пригадали привила дорожнього руху, моделювали ситуацію " На перехресті ", а також грали в гру " Транспорт спеціального призначення".

   

   

   

   

 



 

« повернутися до списку новин

Погода

Логін: *

Пароль: *